Mazury - Masuria - Mazurski Portal Turystyczny - Internetowa brama na Mazury

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjazd na Mazury pierwszy raz
Autor Wiadomość
Pawello12

Wysłany: 2008-07-01, 22:23   Wyjazd na Mazury pierwszy raz

Zamierzam wyjechać na Mazury. Nigdy jeszcze tam nie byłem, dlatego proszę o radę w który region Mazur, do jakiego miasta, nad jakie jezioro jechać. Zamierzam głównie łowić ryby.

Piszanin 
Administrator

Wysłany: 2008-07-01, 22:50   

Na początek "zabawy z Mazurami" polecam Mazury Południowe - Okolice Rucianego - Nidy i Pisza. Na połów ryb warto wybrać się nad jeziora Wiartel, Przylasek (tu jest specjalne superłowisko - dosyć drogie) albo na wody PZW - szczególnie atrakcyjne są jeziora Białoławki, Kocioł, Wejsunek, Jegocin, Nidzkie, Jaśkowo Duże. Oczywiście to co podałem to tylko kropla... ale warto zacząć tam. Wokół tych jezior jest wiele możliwości noclegowych od hoteli po pola namiotowe.

Jestem na etapie tworzenia takiego poradnika dla początkujących, ale to troszkę potrwa.

Green Man

Wysłany: 2008-07-02, 08:36   

Witam. Ja takze nie bylem nigdy na Mazurach i zamierzam wybrac sie tam w tym roku po raz pierwszy. Jade tam pod namiot i pytanie czy znacie moze jakies pole, ktore warte by bylo polecenia. Wazne by mialo w niare schludne sanitariaty i dostep do cieplej wody. Z gory dzieki.

adamis77

Wysłany: 2008-07-02, 11:54   

Witam. Szukam domku do wynajecia (najlepiej z dojsciem do jeziora) od 10-12 lipca! Jezeli ktos z panstwa cos wie prosze okontakt pod nr. telefonu: 518 553 793

easyrider13 

Wysłany: 2009-06-21, 20:58   

Interesowałoby mnie jakieś fajne miejsce z polem namiotowym.

kulikuli

Wysłany: 2009-06-24, 20:50   

Polecam Sąpłaty
Miałem już dość hałaśliwych miejscówek na mazurach typu Mikołajki czy Giżycko. Po całym roku nerwówki postanowiłem zjechać trochę z trasy i znalazłem coś innego - spokój.
Miejscowość tak mała, że na mapie trudno znaleźć. Cisz, spokój, a jakie widoki!
Jezioro czyste- bogate w ryby. Lasy niezadeptane i wszystko to co niesie plener.
Polecam.

Opcji zakwaterowania jest kilka. Osobiście polecam miejsce, w którym byłem.
Wygodna kwaterka do 5 osób.Nad wodą i najważniejsze - KOMINEK :) rewelacja.

Domek z kominkiem

Jesienią tam wracam na grzyby i ryby- właściciel ma prywatne jezioro i łowisko.

siwypawel1

Wysłany: 2009-07-02, 22:29   

A masz jakiś namiar na tą kwatere,albo sa gdzieś jakieś zdjęcia z tego miejsca gdzie moge coś zobaczyc.Dzeki wielkie

mazurek

Wysłany: 2009-07-19, 23:35   

Jeśli ktoś chce odpocząć, zobaczyć z bliska prawdziwe dzikie Mazury , to może sobie darować takie miejscowości jak Giżycko, Mikołajki, Mrągowo. Na głównych deptakach owych miast jest ruch i hałas jak na Marszałkowskiej w Wawie. Najlepiej wybierać mało znane , niewielkie miejscowości położone z dala od głównych szlaków drogowych, rowerowych czy wodnych.
Pełno jest takich miejsc na Mazurach trzeba tylko troszeczkę poszukać.

kattinka

Wysłany: 2009-08-11, 08:21   

A czy może Pan polecić jakieś szczególne miejsce? Zależy mi na całkowitym spokoju i jak najmniej ludzi. Może być w totalnej głuszy

pirat mazurski

Wysłany: 2009-09-07, 21:22   

Chciałbym zapytać Administratora forum od kiedy ono istnieje bo chyba od niedawna-jestem trochę przerażony taką znikomą ilością postów/np.w poszczególnych miastach/ a przecież jest tyle ciekawych tematów.Osobiście interesuje mnie żeglarstwo a ściślej turystyka żeglarska -może ktoś zna godne polecenia jeziorko ,jakiś port z dobrą kuchnią itp.Szukam też kontaktów do szutników ,szkutni, stoczni /ale w miarę tanich/ -może macie namiar na kogoś kto sprzeda używaną łajbę w dobrym stanie.
łączę pozdrowienia

simona

Wysłany: 2010-03-15, 20:05   Mazury

mazurek napisał/a:
Jeśli ktoś chce odpocząć, zobaczyć z bliska prawdziwe dzikie Mazury , to może sobie darować takie miejscowości jak Giżycko, Mikołajki, Mrągowo. Na głównych deptakach owych miast jest ruch i hałas jak na Marszałkowskiej w Wawie. Najlepiej wybierać mało znane , niewielkie miejscowości położone z dala od głównych szlaków drogowych, rowerowych czy wodnych.
Pełno jest takich miejsc na Mazurach trzeba tylko troszeczkę poszukać.

Godne zobaczenia:
www.zjawiskowemazury.bloog.pl

kulikuli

Wysłany: 2012-04-14, 17:41   

sąpłaty.pl zapraszamy na nową stronę mazurskich Sąpłat.
nareszcie jakieś konkrety w jednym miejscu

Odpowiedz do tematu